Eemshaven
Over Kracht van het Noorden

De Kracht van het Noorden: duurzamer, gezonder, slimmer

We kunnen samen veel. Noord-Nederland kan samen veel. In de noordelijke provincies borrelt het van ondernemerschap en goede ideeën, van technische doorbraken en innovaties. Kansen zijn er te over, zeker op specifieke deelgebieden, waarop Noord-Nederland bepaald een voorbeeldfunctie kan vervullen, gebieden waarop die voorbeeldfunctie zelfs al realiteit is. Duurzamer, gezonder, slimmer. Dat zijn we, dat worden we, dat is Noord-Nederland.

Wij van WC-eend

Dat zeggen wij van WC-eend niet alleen. Dat wordt internationaal erkend. Kijk maar naar de Europese focus die gericht is op Noord-Nederland. We zijn aangewezen als Hydrogen Valley vanwege onze voorsprong op het gebied van kennis over en technologie rond waterstof. We worden algemeen gezien als energieregio van formaat.

Noord-Nederland krijgt ook een Europese Digital Innovation Hub vanwege de samengebalde expertise op het gebied van A.I. Dat we koploper zijn met alle projecten rond gezond ouder worden, is ook tot ver over onze landgrenzen bekend, net als de rol die we spelen in technologie voor gezond water en de voeding van de toekomst.

Het verzilveren van kansen

Op al die terreinen levert Noord-Nederland prestaties om trots op te zijn, prestaties die niet alleen deze regio, maar heel Nederland en de rest van de wereld vooruithelpen. Initiatieven zijn het waarin kennis, tijd, moeite en geld wordt gestoken, om de voorsprong te behouden en verder uit te breiden.

Dat kunnen we, dat doen we. Noord-Nederland heeft enkele unieke waarden die het verzilveren van kansen reëel maken. De geografie, de aanwezigheid van belangrijke kennisinstituten, de pure wil, de nuchtere trots en vooral de logische netwerken. Hier kennen we elkaar, hier komen dingen voor elkaar. In Noord-Nederland doen we het gewoon.

NOM 1974 - 2024

De komende twee en een half jaar wordt het Kracht van het Noorden steeds rijker, in aanloop naar het 50-jarig bestaan van de NOM. Dit jubileum is bij uitstek een gelegenheid om terug te kijken naar hoe het was, trots te zijn op wat er is en met goede moed en vertrouwen verder te bouwen aan de toekomst. Dat vertellen we als NOM niet alleen zelf. We laten met liefde en trots alle spelers aan het woord die een rol spelen in de tijdlijn van toen naar straks.

Want immers, het bruist in Noord-Nederland. Ondernemerschap en goede ideeën zijn er te over, net als technische doorbraken en innovaties. Daarvan zijn sommige zó veelbelovend, dat ze Noord-Nederland in staat stellen een voorbeeldfunctie voor de rest van de wereld in te nemen. Op Kracht van het Noorden is te zien welke ontwikkelingen dat zijn.

Trots van en op het Noorden

Zie Kracht van het Noorden als een etalage voor bedrijven, instellingen en initiatieven die zich in het Noorden op de sterkten bewegen. En vooral ook voor initiatieven die zich over en tussen die sterkten bewegen. Want verbinden is één van de doelstellingen. Niet alleen van de NOM, maar ook van Kracht van het Noorden. Het platform is op papier van de NOM, maar is in wezen van heel Noord-Nederland. Meedoen en aansluiten juichen we van harte toe. Duurzamer, gezonder, slimmer in woord en beeld.